Blog

Halluks Valgus Ameliyatı

Ayak baş parmağın içe doğru eğrilmesiyle karakterize bir durumdur. Bu durum, ayağın iç tarafında belirgin bir çıkıntıya neden olabilir ve aynı zamanda ağrı kızarıklık ve şişliğe yol açabilir. Çoğunlukla genetik faktörler, ayakkabı seçimi veya ayak yapısı nedeniyle oluşur. Halluks valgus ameliyatı temel amacı, baş parmağı doğru pozisyona getirerek ağrıyı azaltmak ve fonksiyonunu iyileştirmektir.

Ayağın baş parmağının diğer parmaklara doğru eğilmesiyle karakterize ortopedik bir deformitedir. Bu eğilim, ayağın iç tarafında metatarsofalangeal eklemin çıkıntılı hale gelmesine neden olur. Bu çıkıntıya halk arasında ayak kemiği çıkıntısı da denilmektedir. Hem estetik hem de fonksiyonel rahatsızlıklara yol açabilen bir durumdur.

Halluks Valgus Ameliyatı

Halluks Valgus Belirtileri ve Nedenleri

En belirgin semptomu, ayağın iç tarafında baş parmağın tabanında oluşan çıktıdır. Bölgede sürekli yada aralıklı ağrı hissedilebilir. Özellikle sıkı ayakkabılar giyildiğinde veya uzun süre ayakta kalındığında ağrı artabilir. Çıkıntılı bölgede sürtünmeye bağlı olarak kızarıklık, hassasiyet ve şişlik görülebilir. İlerleyen halluks valgus vakalarında, baş parmağın hareketi kısıtlanabilir ve yürüme güçlüğüne neden olabilir. Belirtiler görülünce bir ortopedi uzmanına görülmelisiniz gerekirse halluks valgus ameliyatı olmalısınız.

Nedenlerinden en yaygın olanı aile öyküsüdür. Ailede bu durumu yaşayan biri varsa, benzer bir sorunla karşılaşma riski artar. Dar, sivri burunlu yüksek topuklu ayakkabılar ayak yapısına zarar vererek deformitenin oluşumuna katkıda bulunur. Doğuştan gelen bazı ayak yapısı anormallikleri de riski arttırabilir. Romatoid artrit gibi eklem hastalıkları, ayağın eklemlerinde değişikliklere neden olarak halluks valgusun oluşumunu tetikleyebilir. Ayak ya da baş parmağın da yaşanan yaralanmalar veya düşük kemerli ayak yapısı da halluks valgus riskini arttırabilir.

Halluks Valgus Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Ameliyat öncesi hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir. Röntgen veya diğer görüntüleme yöntemleriyle ayağın durumu incelenir. Cerrahın halluks valgus ameliyatı sırasında uygulayacağı teknik hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olur. Genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ancak bazı durumlarda spinal veya genel anestezi de tercih edilebilir. 3 farklı yöntem vardır. Bunlardan biri osteotomi yöntemidir. Bu yöntemde, ayağın kemik yapısında kesikler yapılır ve kemiği doğru pozisyona getirmek için yeniden şekillendirilir. Daha sonra kemiği sabitlemek için vidalar, plaklar veya çubuklar kullanılır.

Arthrodesis tekniğinde, baş parmağın bazı eklemleri arasındaki yüzeyler temizlenir ve eklemler bir araya getirilerek sabitlenir. Hareketsiz bir eklem oluşturarak deformitenin düzeltilmesine yardımcı olur. Eksizesyonel artroplasti yönteminde ise eklem içindeki hasarlı veya fazla dokunun bir kısmı çıkarılır. Cerrahi müdahale tamamlandığında, kesikler dikkatlice dikilir ve steril bir bandaj uygulanır. Ameliyat sonrası hastaların çoğu aynı gün evlerine dönebilir. Ancak, ayağın tamamen iyileşmesi birkaç hafta hatta bazen birkaç ay sürebilir. Cerrahi müdahale başarılı olduğunda, hastalar genellikle ağrısız bir şekilde yürüyebilir ve normal aktivitelerine dönebilirler.

Halluks Valgus Nedir

Halluks Valgus Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Halluks valgus ameliyatı sonrası ilk saatlerde ayakta şişlik ve ağrı oluşabilir. Normaldir ve soğuk kompreslerle kontrol altına alınabilir. İlk birkaç hafta boyunca, özel bir postoperatif ayakkabı veya bot giymeniz gerekebilir. Bu, ameliyat bölgesine gereksiz baskıyı önler ve ayağın doğru pozisyonda kalmasını sağlar. Dikişler genellikle 2-3 hafta içinde alınır. Fiziksel aktivitelerden ilk haftalarda olabildiğince kaçınmalıdır.

Doktorunuzun önerisiyle, yavaş yavaş yürüyüşe başlayabilir ve normal aktivitelere dönebilirsiniz. Fizik tedavi, ayak fonksiyonunu optimize etmek, kas gücünü arttırmak ve hareket aralığını iyileştirmek için önerilebilir. Tam iyileşme süresi, ameliyatın kapsamına ve kişisel faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genellikle tam iyileşme 6 gafta ile birkaç ay arasında gerçekleşir. Bu süre zarfında, yüksek topuklu ayakkabılar gibi potansiyel kaynaklarından kaçınmalısınız.

Halluks valgus ameliyatı sonrası iyileşme süreci, uygun bakım ve doktorunuzun önerilerine uymakla daha hızlı ve sorunsuz ilerler. Ayrıca, olası komplikasyonların erken teşhis edilmesi için herhangi bir anormal semptom fark ederseniz hemen doktorunuza başvurmalısınız.

19 Ekim 2023 Genel
About Halluks Valgus

Leave a Reply